Kladdkaka med jordgubbsmousse

Suget på kladdkaka infann sig för ett tag sedan, men jag ville inte göra ”bara” en kladdkaka så jag beslutade mig för att slänga på lite hallon också. Utanför affären stod det naturligtvis folk och sålde fina jordgubbar och jag blev självklart distraherad och glömde bort hallonen. Det blev istället en kladdkaka med jordgubbsmousse och en klick grädde ovanpå det. Otroligt mumsigt!

Kladdkaka med jordgubbsmousse

kladdkakjordgubb

Ingredienser
Kladdkaka
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 2 dl vetemjöl
Jordgubbsmousse
  • 2-3 gelatinblad
  • 0,25 l jordgubbar
  • 2 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vispgrädde
Gör såhär:
Kladdkaka

Börja med att smälta smöret och ställ det åt sidan. Vispa socker och ägg. Häll sedan i vaniljsocker och kakao, vispa tills allt är blandat. Vetemjölet får gärna siktas ner i smeten och sist ska det smälta smöret ner i smeten. Vispa bara tills allt är precis blandat. Kladdkakan gräddar jag i 150 grader i min varmluftsugn i ungefär 20 minuter. Då blir den precis så kladdig som jag vill ha den.

Jordgubbsmousse

Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten. Låt dem ligga i fem minuter.
Mixa jordgubbarna i matberedare/stavmixer tills det blir en slät puré och ställ åt sidan. Efter det ska äggulorna och florsockret vispas ihop tills det blir fluffigt och grädden ska vispas till en lös konsistens. Ta sedan 0,5 dl av jordgubbarna och värm i en kastrull, ner med gelatinbladen och låt det smälta på svag värme. Rör sedan ner gelatinblandningen i resten av purén. Vänd försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden. Blanda tills det blir en slät och jämn smet.
Moussen ska stå kallt minst fyra timmar innan servering.

Ska man ha mousse på kladdkakan är det en bra idé om den får svalna först. Kan tänkas självklart för vissa men själv hade jag inte en enda tanke på det förrän lite längre fram i bakningen.
Så in med kladdkakan i kylskåpet tills den är kall. Efter det är det bara att slänga på mousse och ställa tillbaka in i kylskåpet i några timmar innan det är dags för servering.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *