Grahamsbröd

Grahamsbröd

ca 20 st

DSC_0041

Ingredienser
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 3 msk socker
  • 1,5 tsk salt
  • 8 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetemjöl
  • Ev. kardemumma
Gör såhär:

Smula sönder jästen i en bunke. Smält smör och blanda samman med en mjölk som inte är kylskåpskall. Känn efter så att degvätskan inte är för varm innan du blandar samman den med jästen. Ner med socker, salt, eventuellt en gnutta kardemumma. Tillsätt sedan 8 dl grahamsmjöl och sikta sedan ner 5 dl vetemjöl. Vill man så går det alldeles utmärkt att byta ut en del av vetemjölet mot exempelvis lite linfrön eller dylikt.

Jag kalljäser ofta mitt bröd och vill du göra detsamma så in med degen i kylskåpet och låt vila över natten. På morgonen är det bara att ställa fram degen och vänta tills den blir lite varmare, knåda och baka ut och sedan låta jäsa i 30 minuter under bakduk. Vill du inte kalljäsa så låt degen jäsa i ungefär 45 minuter under bakduk. Knåda och baka sedan ut till ca 20 bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i ungefär 30 minuter till.
Grädda i ca 10 minuter på 200 grader (varmluftsugn).

Jag sprayar mina bullar med vatten innan jag sätter in dem i ugnen samt en gång till efter ungefär halva tiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *