Chokladtårta

Djöflaterta

En tårta

djoflaterta

Ingredienser
Kakan
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 100 g smör
  • 2,5 dl socker
  • 1 tsk vanilj
  • 3 äggulor
  • 3,5 dl kallt vatten
  • 3 äggvitor
  • 2 dl socker
  • Fyllning:

  • 100 g choklad
  • 125 g mjukt smör
  • 2 äggulor
  • 75 g florsocker

Chokladöverdrag
  • 100- 200 g choklad

Instruktioner:
Kakan

Sätt ugnen på 175°C.

Vispa smör och socker tills det blir ljust och luftigt. Tillsätt äggulor, en i taget, samt vaniljpulver, vispa ordentligt.

Blanda de torra ingredienserna, vetemjöl, kakao, salt och 2,5 dl socker. Vispa sedan ner de torra ingredienserna i smöret, alternera med vattnet.

Vispa äggvitorna fluffiga i en annan skål, häll ner 2 dl socker och fortsätt vispa tills det blir krämigt och toppigt. Rör försiktigt ned äggblandningen i resten med en slickepott.

Häll ner smeten i en smord form, ca 24 cm i diameter och grädda i 60 minuter. Låt kallna. När kakan fått svalna lite är det dags att ta ut den ur formen och dela den på mitten.

Fyllning:

Smält chokladen över vattenbad och låt svalna. Vispa smöret tills det är lätt och luftigt, ca 10 minuter. Tillsätt äggulorna en och en, blanda ordentligt efter varje. Blanda i sockret. Rör i ca 5 minuter.

Rör samman chokladen med smöret, chokladen får inte vara för varm.

När kakan har svalnat och delats är det dags att bre fyllningen och lägga tillbaks ovandelen.

Chokladöverdrag:

Smält chokladen över vattenbad och låt kallna något, men inte för mycket, den måste vara varm. Smeta sedan ut chokladen över kakan med slickepott.

Originalreceptet från Veitingastaðir. Testa gärna andra varianter på fyllning som vaniljkräm, mixade hallon, jordgubbar och så vidare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *